Ourtal Route

Controle: september 2010

Lengte: 106km

Hoogtemeters: 1730m

Kenmerken

De route ligt in het uiterste zuidoosten van de provincie Luik, volgt door het Ourdal grotendeels de Duitse grens, en gaat daarna 15 km door het Groothertogdom Luxemburg. Met uitzondering van de laatste 20 km zijn de wegen erg rustig.

Voor GPS: Ourtalroute
Voor GPS-route in Google Maps: kaart

Beginpunt: Sankt-Vith

Sankt-Vith ligt op 102 km (1:10 uur) van Valkenburg. Voor de navigatie: Prümerstrasse 9, Sankt-Vith (B50.279010;L6.128734).  Je neemt de A2 richting Luik (Liège). Je gaat niet naar Luik, maar neemt 8 km na de grensovergang de E40 richting Aachen (Aken). Na 15 km over de E40 neem je de E42 richting Verviers. Na 55 km over de E42 neem je de afslag Sankt-Vith en volgt de borden naar Sankt-Vith. Bij de rotonde rijd je rechtdoor richting Vielsalm. Na 300 m ligt rechts een grote parkeerplaats. Om op de route te komen, fiets je terug naar de rotonde en sla je rechtsaf het centrum in. Aan het eind van het centrum (na 500m), ga je op een rotonde rechtsaf; je ziet dan het eerste routebordje.

Adviezen en ontbrekende bordjes

1 km – Zie tekst onder routebordje: Op rotonde net buiten de bebouwde kom richting Amel nemen.

56 km – In Lommersweiler, aan het einde van de weg, bij de kerk ontbreekt een bordje. Sla hier RA.

72 km – Vanaf de lange klim uit het Ourdal tien kilometer in het Groot Hertogdom Luxemburg: geen bordjes.

77 km – Op TKr RA richting Weiswampach (hoofdweg).

83 km – Op rotonde RA richting St.-Vith België in. Bordje staat verderop.

89 km – In Oudler ga je gauw fout. Neem niet de bocht van de hoofdweg naar links, maar ga vlak daarvóór van de hoofdweg af scherp linksaf, de onopvallende straat in, direct achter de kerk.

93 km  – Na Thommen op TKr LA richting Bastogne. Bordje ontbreekt.

Terug naar de auto: Volg “Zentrum”. Vervolgens op rotonde RA, de winkelstraat in. Op volgende rotonde LA. Al gauw zie je rechts de parkeerplaats

Inkorting

Na 42 km zie je meerdere keren borden richting Sankt-Vith. Zo ben je snel weer terug bij het startpunt.

Beziens- en wetenswaardigheden

In 1944 hebben de geallieerden Sankt-Vith bijna volledig platgebombardeerd om de Duitsers te verdrijven. Daarom zie je er weinig historische bebouwing.

De route ligt in Duitstalig België. Het is daarom niet verwonderlijk dat het landschap en de dorpjes een Duitse indruk maken.

In het dorp Amel (9 km) rijd je over een stroompje dat ook Amel heet. Het stroompje verbreedt zich later tot de rivier de Amblève. “Amel” is de Duitse benaming voor “Amblève”.

Na het dorp Ouren kom je bij een monument van het Verenigd Europa. Hier ligt tevens het drielandenpunt van België, Duitsland en Luxemburg.

Kaartje

Ourtal2