Route Buissoniere

Controle: mei 2010

Lengte: 129 km

Hoogtemeters: 1790 m

Kenmerken

Deze “Spijbelroute” of “Route door het kreupelhout” bevat veel klims, waaronder enkele erg lange. Bovendien is het een mooie bosrijke route.

Voor GPS: Route Buissonière

Beginpunt: Tilff

Voor de navigatie: Place de Saucy 3, Tilff (B50.569604;L5.585227)
Tilff ligt iets ten zuiden van Luik, op 62 km (45 minuten) van Valkenburg. In Tilff ligt een treinstation, waardoor het mogelijk is de auto thuis te laten. Je neemt de A2 richting Luik (Liège). Je gaat niet helemaal naar Luik, maar neemt 8 km na de grensovergang de afslag rechts: “E25 Luxembourg Ring”. Twaalf kilometer verder buig je af naar links: nog steeds de “E25 Luxembourg” (dus niet rechtdoor “Luxembourg”, want dat is de vrachtwagenroute). Blijf hierna de snelweg met “Luxembourg” volgen. Ongeveer 9 km voorbij de 2e tunnel neem je rechts de afslag Tilff. Je rijdt door tot de rotonde. Meteen na de rotonde rechts kun je parkeren op een parkeerplaats onder de bomen. Tip: aan de overkant van de brug is een fietsenmaker.

Het eerste routebordje zie je pal tegenover de in-/uitgang van de parkeerplaats. Neem dus op de rotonde richting Esneux. Na 3 km, vlak na Méry, zie je een bordje linksaf.

Mogelijkheid tot extra klim: vanuit Tilff begint de Sart Tilman, een bekende klim uit de wielerwedstrijd Luik – Bastenaken – Luik. De lengte is 3,6 km, en het gemiddelde stijgingspercentage 6%. De klim begint aan de andere kant van de Ourthebrug, richting Ougrée. In de buurt ligt ook de Roche aux Faucons (Valkenrots), eveneens bekend uit LBL.

Adviezen en ontbrekende bordjes

7,5 km – Na afdaling T-slitsing. Bordje tussen klimop aan muur valt niet op. Ga RA.

15 km – Bovenaan een klim, op een 4-sprong, bij pleintje met café, ontbreekt bordje. Ga RA ri Fraiture. (Bordje intussen waarschijnlijk teruggeplaatst, 29 juli 2010)

12 km – Lincé. Hier hangt een onduidelijk bordje aan lantaarnpaal: nog voor het bordje RA richting Sprimont naar beneden.

23 km – Na een lange afdaling ga je over een eerste brug (Amblève). Bij de hoofdweg ongeveer 150 meter verderop, in de bebouwde kom, zie je rechts hoog boven de tweede brug (Ourthe) het bordje. Ga dus RA het spoor en deze tweede brug over, en daarna LA richting Hamoir.

31 km – In Comblain la Tour heb je twee mogelijkheden nadat je rechtsaf over de Ourthe-brug bent gereden. Advies: ga voor spoor RA, en 2e onderdoorgang LA.

44 km – Begin Ferrières. Bordje staat kwartslag verkeerd gedraaid. Blijf de naar rechts buigende weg volgen. (Bordje hangt intussen waarschijnlijk weer goed, 29 juli 2010)

53 km – Izier. Aan het eind van het dorp zie je door de snelheid en begroeiing een routebordje gauw over het hoofd. Het is het tweede of derde bordje in het dorp, na kerk, kasteelburcht en enkele bochten. Het staat laag onder een verkeersbord met kruis. Ga hier RA en kort daarna LA. Direct hierna ontbreekt een bordje (paal staat er nog). Volg hier niet de weg naar rechts, maar rijd rechtdoor, richting Vieuxville.

110 km – Na Vien (diep liggend) kom je in Anthisnes. Vanwege een onaantrekkelijk stuk van 3 km, en een afdaling met een zeer slecht wegdek vol gaten adviseren wij de volgende afwijking: Volg niet meer de routebordjes, maar neem de richtingborden naar Esneux. Onderaan een lange afdaling ben je in het dal van de Ourthe. Ga hier LA, richting Esneux. Je komt vanzelf terug op de route. Deze afwijking van de route scheelt nauwelijks in afstand.

123 km – (bord “Mery”). Hier staat een routebordje RA met daaronder een klein bordje “terminus Tilff” en pijl rechtdoor. Als je auto in Tilff staat, niet RA slaan, want daar ben je al geweest, maar RD. Dit laatste deel is dezelfde weg als het begin van de route, maar in tegenovergestelde richting.

Inkorting

37 km – Xhoris: Na een lange klim kom je uit in Xhoris, waar je RA gaat richting Hamoir, en vlak daarna LA. Om de route 35 km in te korten moet je hier niet LA, maar RD naar Hamoir.

83 km – Na ongeveer 7 km door het dal van de Néblon gefietst te hebben, kom je op een driesprong de borden “Ouffet” en “Ocquier” tegen. Om de route ongeveer 20 km in te korten, volg je niet het dal naar links richting Ocquier, maar houd je rechts aan richting Ouffet. Na een klim van 3 km kom je in Ouffet. Neem op het kruispunt in het begin van Ouffet de richting “Huy / Esneux”. Aan de rand van Ouffet staan de routebordjes er weer.

Terrasjes

Comblain-au-Pont, Ferrières, Hamoir, Esneux, Tilff

Kaartje

Buissoniere