Route des Bles d’Or

Controle:

Lengte: 113km

Hoogtemeters: 625m

Kenmerken

Routes des Bles d’Or betekent Route van het gouden koren. De route ligt in de Haspengouw en is licht glooiend: de klims zijn heel kort en gaan heel geleidelijk. Een ander kenmerk is dat het gebied tot aan Latinne (33 km) volledig open is, met uitzondering van een aantal boerendorpen met grote boerenhoeven. Dit open gebied is graangebied; vandaar de naam “Route van het gouden koren”. Je kunt hier het beste fietsen in juni en juli, als het graan hoog staat. Na dit open gebied voert de route door enkele kleine dalletjes. De sfeer wordt hier bepaald door oude dorpjes, weilanden en bomen langs riviertjes.

In de dorpen ligt een aantal gevaarlijke kruisingen waar je het verkeer van de zijkanten pas op het laatste moment ziet. Door het geringe verkeer is het veiligheidsgevoel zeer verraderlijk.

Voor GPS: Route des Blés d’or
Geen GPS-kaartje in Google Maps beschikbaar

Beginpunt: Kemexhe

Kemexhe. Voor de navigatie: Rue Vincent Bonnechère 6, Kemexhe (of: Crisnée)(B50.695920;L5.405358).
Je neemt de A2 richting Luik (Liège). Je gaat niet naar Luik, maar neemt 8 km na de grensovergang de afslag richting Brussel (Bruxelles) en blijft Brussel volgen tot de afrit Crisnée (afrit 30). Na de afrit ga je rechtsaf. Je ziet al gauw het eerste routebordje (rechtsaf). In Kemexhe kun je de auto bij de kerk zetten (zijstraat links van de route).

Omdat de route vlak onder Vlaanderen ligt, geven we een paar andere punten waar je de route vanuit Vlaanderen kunt oppikken. We gaan uit van de E40, omdat de route onder en boven deze snelweg ligt.

E40, afritnummer 27. In zuidelijke richting gaat de route naar Lincent en verder richting Hannut. Halverwege zie je een routebordje linksaf naar Avernas-le-Bauduin.
E40, afritnummer 28. In zuidelijke richting gaat de route via de weg naar Hologne-sur-Geer.
E40, afritnummer 29. In noordelijke richting de hoofdweg richting Oreye / Tongeren nemen. De route gaat via deze hoofdweg tot het bordje dat rechtsaf aangeeft.

Adviezen en ontbrekende bordjes

We hebben zelf in juni 2005 de route voor het laatst gecontroleerd:

13 km – Op het einde van Haneffe ga je RA een beekje over. Hierna moet je direct LA. Het bordje achter een boom valt niet op.

18 km – Viemme: TKr: bordje ontbreekt. Ga LA.

21 km – Borlez. Een van de bordjes in het dorp zie je gemakkelijk over het hoofd. Het staat meer naar rechts, namelijk langs de weg die je rechtsaf moet inslaan.

25 km – Vlak na bord Celles ontbreekt op TKR bij huisnummer 23 een bordje. Ga RA.

26 km – Bij Chapelle de Saives (bij Celles) maak je een kort rondje, waarna je gedurende een kilometer dezelfde weg als de heenweg in tegengestelde richting fietst.

52 km – Op drukke hoofdweg LA. Vervolgens pas na 2,7 km volgende bordje, van hoofdweg af, RA richting Wansin.

63 km – Op Kruispunt in Lincent RA een drukke hoofdweg op. Vervolgens pas na 2,4 km volgende bordje LA, van hoofdweg af.

78 km – Op einde bebouwde kom van Geer staat onder het routebordje zonder pijl: “direction Boelhe”. Helaas staat het richtingbord met de rug naar je toe, waardoor je de naam `Boelhe` niet ziet. Ga op de rotonde LA en na 2 kilometer RA ri Crenwick. Bij dit punt RA ontbreekt het routebordje.

86 km – In Hollogne ga je na oversteek van het riviertje de Geer LA. Hierna is er tot aan Waremme 3 kilometer lang geen bordje. Blijf zoveel mogelijk RD fietsen (rotondes) en de wegas volgen.

90 km – Waremme. In het begin van Waremme, vlak voor het kerkje, LA. Het bordje kan verscholen gaan achter een geparkeerde auto.

95 km – Op einde bebouwde kom van Oleye staat een verbodsbord vanwege eenrichtingverkeer. Negeer het bord. Het gaat om slechts 0,5 km.

102 km – Oreye. Zodra je bij het grote fabriekscomplex (suikerproductie) linksaf op de drukke hoofdweg gekomen bent, moet je direct deze hoofdweg rechtsaf verlaten. Door de drukte zie je gemakkelijk het bordje over het hoofd.

104 km – Otrange. Nadat je over het riviertje gegaan bent, op T-kruising RA. Bordje ontbreekt.

114 km – In Fize Marechal even wegas RA volgen naar soort plantsoen, en dan LA door wegversmalling met eenrichtingverbodsbod

Inkorting

Inkorting:

In Tourinne (33 km) rechtsaf naar Lens St.-Servais; daarna op de hoofdweg rechtsaf naar Geer. Je zit nu op de route. Dit scheelt 40 km.

In Geer (78 km) niet linksaf naar Boëlhe, maar rechtdoor de hoofdweg blijven volgen naar Hollogne- sur-Geer en Waremme. Je komt in Hollogne vanzelf op de route. Dit scheelt 10 km.

Uitbreiding: Zie “Route Hesbaye Insolite“.

Beziens- en wetenswaardigheden

De route bevindt zich niet in de Ardennen, maar in de Haspengouw. Dit is een voornamelijk open agrarisch gebied dat zijn aantrekkelijkheid ontleent aan de compacte dorpen, de kleine kerkjes en de grote vestingboerderijen. De Haspengouw strekt zich uit over een groot gebied. De zuidelijke grens is de Maas tussen Amay en Namen. De noordelijke grens is de lijn Veldwezelt – Tongeren – Borgloon – St.-Truiden – Tienen. Het zuidelijke deel ligt voornamelijk in Wallonië en geldt als de vochtige Haspengouw, met van oudsher vruchtbare landbouwgrond. Het noordelijke deel ligt voornamelijk in Vlaanderen en geldt als de droge Haspengouw, met fruitteelt.

Onderweg zie je soms vanuit de verte de witte rook van de kerncentrale van Tihange aan de Maas (bij Huy).

Geer (73 km): Dit plaatsje draagt dezelfde naam als het riviertje dat hier door het dal loopt. “Geer” is de Franse benaming en “Jeker” de Nederlandse. Het riviertje ontspringt ongeveer drie kilometer voor Geer. Het mondt in Maastricht uit in de Maas. De route volgt ongeveer 20 km de Jeker, namelijk vanaf Lens St.Rémy via Geer tot Otrange. Kenmerkend zijn de aaneengeregen dorpen. Alleen bij Geer ga je met een omweg tijdelijk van het riviertje af. Bij elkaar ga je vijf keer het riviertje over.

Terrasjes

Restaurants vind je na Tourinne langs de hoofdweg (31 km) en in Waremme (90 km).

Kaartje

Blesdor