Route Hesbaye Insolite

Controle: juli 2010

Lengte: 98km

Hoogtemeters: 1000m

Kenmerken

Route Hesbaye Insolite betekent Route van de ongewone Haspengouw. Deze bordjesroute in de Haspengouw hoeft in landschappelijk schoon niet onder te doen voor de routes in de Ardennen. Onderweg fiets je langs een aantal opvallende kastelen, door mooie dalletjes en een aantal schilderachtige dorpjes. Informatie over de Haspengouw kun je vinden bij de “Route des Blés d’Or“. Alleen vanuit het Maasdal na Amay is er een lange klim. Verder is er af en toe een korte steile klim vanuit een dalletje. Het traject is licht golvend.

Beginpunt: St.-Georges-sur-Meuse

St.-Georges-sur-Meuse ligt op 58 km (40 minuten) van Valkenburg. Voor de navigatie: Rue Albert Ier 4, Saint-George-sur-Meuse (B50.600319;L5.356848).
Je neemt de A2 richting Luik (Liège). Je gaat niet naar Luik, maar neemt 8 km na de grensovergang de snelweg rechtsaf richting Namur (Namen). Je blijft de borden Namur volgen (E42) tot afslag nummer 5 (St-Georges-s/M). Op de rotonde na de afrit ga je linksaf en volg je de borden St.-Georges. Op de derde rotonde ga je weer linksaf naar St.-Georges. Je zit nu op de route. De auto kun je parkeren bij de kerk. Hierna vervolg je de route door de bocht rechtsaf richting Stockay te nemen. Na de bocht staat het eerste routebordje.

Wanneer je vanuit Vlaanderen komt, bereik je St.-George via de weg Tongeren – Amay (N614). Na oversteek van de E42 volg je de borden St.-Georges zoals we hierboven hebben aangegeven.

Adviezen en ontbrekende bordjes

De provincie Luik heeft de route gerenoveerd. Door wegwerkzaamheden ontbreekt er echter één bordje.

5 km – Na Stockay volgt een zeer gevaarlijke steile afdaling met onderaan diepe gaten in de weg.

11 km – Onder routebordje staat: direction Verlaine. Neem op de rotonde dus richting Verlaine.

26 km – Wanzoul. Let op bordje “40 meter” onder het routebordje: dus pas na de bocht linksaf.

31 km – Huccorgne. Op het bordje onder het routebordje staat “direction Oteppe”. Dus moet je, voor de kerk langs, de wegas naar rechts richting Oteppe volgen.

40 km – “Cédez le passage” onder een bordje betekent “voorrangsweg”. Dit staat soms onder verkeersborden en zelfs twee keer onder een routebordje. Een tijdje na Oteppe, vlak voor Lavoir, staat zo’n bordje waar je linksaf een drukke weg op moet, terwijl je afdaalt en het zicht slecht is: STOPPEN!

42 km – Als je onder de snelweg door bent, moet je nog ongeveer een kilometer doorrijden, en daarna een onopvallend weggetje rechtsaf inslaan richting Coulthuin. Het bordje is enigszins verscholen achter takken.

78 km – Einde Vieux Waleffe. De pijl op het routebordje wijst schuin naar beneden: neem de meest rechtse weg.

93 km – Voor rotonde bordje zonder pijl. Eronder staat: “destination St.-Georges”; dus rechtdoor. Wie niet in St-Georges gestart is: zie “Beginpunt” voor vervolg.

Inkorting

Inkorting:

In Oteppe (35 km). Op 4-sprong niet rechtsaf omhoog, maar rechtdoor het dal blijven volgen, richting Burdinne. Na 2 km op kruispunt met trapgevelgebouwtje rechtsaf richting Vissoul. Dit scheelt 22 km.

Na Fumal (73 km). Op hoofdweg niet linksaf, maar rechtdoor richting Warnant. Dit scheelt 8 km. Je vermijdt een onaangename hoofdweg van 3 km. Een nadeel is dat je het aardige gehucht Vieux Waleffe mist. Op het routekaartje staat het gedeelte van Fallais naar (het eveneens aardige) Fumal enz. niet ingekleurd.

Uitbreiding:

Op een kruispunt in Seraing-le-Chateau (89 km) raken de twee Haspengouw-routes elkaar. Richting Waremme is de “Route des Blés d’Or”; richting Verlaine is de “Route Insolite”. Je kunt ze dus samen nemen, al of niet met inkortingen.

Beziens- en wetenswaardigheden

Oteppe (35 km) heeft een groot recreatiepark met een camping. Hier zou je kunnen verblijven als je een paar dagen in de Haspengouw wilt fietsen.

Enkele keren zie je de witte rook van de koeltorens van de kerncentrale van Tihange aan de Maas (bij Huy).

Nadat je onder een hoge snelweg bent doorgegaan (28 km), kom je in het dal van het riviertje de Burdinale (richting Oteppe). Veel later ga je in het begin van het dorpje Burdinne (54 km) over een klein stroompje, dat het begin van de Burdinale is.

In Fallais en Fumal (66 – 71 km) kom je een verhard vrijliggend fietspad tegen dat aangelegd is op een oude spoorweg die van Landen naar Huy liep. Hoeveel van dit oude spoorwegtraject op dit moment verhard is, hoop ik later eens na te gaan.

Terrasjes

Amay (9 km), bijvoorbeeld bij kerk na driekwart rondje om kerk, en Oteppe (35 km), op recreatieterrein.

Kaartje

Insolite